Koning Koudetechniek is gespecialiseerd in de aanleg van koel- en klimaatinstallaties voor supermarkten. Daartoe behoort ook de winkelinrichting met vaak klantspecifieke koel- en vriesmeubelen en de magazijninrichting. Het Bakelse familiebedrijf had een belangrijke inbreng bij de verbouwing van de Plus Briljant in Luyksgestel en de Jan Linders in Velden. Beide supermarkten openden op woensdag 5 oktober hun deuren. Een dag later, op donderdag 6 oktober, volgde een energievriendelijke Spar in Asten-Heusden.

Koning Koudetechniek levert drie grote projecten op

Slim hergebruik bij Plus
“De Plus Briljant in Luyksgestel is van supermarktondernemers Ard en Luc van de Huijgevoort”, vertelt Marc de Koning van Koning Koudetechniek. “Dat zijn oude bekenden van ons. Voorheen hadden de broers in hetzelfde pand een Jumbo supermarkt. Die winkel is in 2008 compleet nieuwe gebouwd. Wij leverden destijds alle koel- en vriesmeubelen en een nieuwe installatie.”
Toen de gebroeders van Huijgevoort onlangs besloten over te stappen van Jumbo naar de Plus Briljant formule kwam Koning Koudetechniek als vanzelfsprekend in beeld. Het Bakelse installatiebedrijf werd gevraagd de winkel in te richten met compleet nieuwe koel- en vriesmeubelen. In het magazijn kwamen nieuwe koel- en vriescellen. Maar er werd ook teruggrepen op het verleden, vertelt Marc: “Dankzij de kwaliteit van onze installatie konden vitale en duurdere onderdelen, zoals de machinekamer en de condensor, worden hergebruikt. Zelfs twee koelmeubelen uit 2008 worden weer opnieuw ingezet.”
Dit scheelt de supermarktondernemers veel geld op de totale investering die met de ombouw gemoeid is. Meedenken met de klant, noemt Marc dat: “Ons doel is altijd om voor een zo laag mogelijke prijs een zo goed en betrouwbaar mogelijk product af te leveren. Omdat we de hergebruikte onderdelen kennen durven we ons ook over die betrouwbaarheid uit te spreken. Het is een schitterend Plus Briljant geworden.”
Neem hier een kijkje in de winkel. 

Meedenken met Jan Linders
Dat meedenken met de klant bracht Koning Koudetechniek ook in de praktijk tijdens de verbouwing van de Jan Linders in het Limburgse Velden. De machinekamer, die als basis dient voor de koelinstallatie, werd ingebouwd in de voormalige kantine. Die kantine bevond zich in de kelder van het pand. De machinekamer werd in voorgeproduceerde orderdelen aangeleverd en op locatie opgebouwd. Marc: “Onze machinekamers hebben een standaard frame. Die bouwen we normaal gesproken klantspecifiek op in onze werkplaats. In dit geval was daar geen ruimte voor. Dankzij het vakmanschap van onze mensen konden we toch tot een mooie en functionele oplossing komen.”

Energievriendelijke Spar
Het vakmanschap van Koning Koudetechniek werd ook aangesproken bij de totstandkoming van de energievriendelijke Spar in Asten-Heusden. De bestaande Spar werd daarbij omgebouwd naar de nieuwe Spar 3.0 formule. “Voor buurtsupermarkten van deze omvang zijn met name de energiekosten op de lange termijn belangrijk”, legt Marc de Koning uit. Dankzij een op maat gesneden oplossing van Koning Koudetechniek zijn deze kosten met 40 procent teruggebracht, laat hij zien. “In deze winkel is de gasaansluiting afgesloten. Alle warmte wordt opgewekt door compressoren middels warmtewisselaars in de centrale koel- en vriesinstallatie. De machinekamer hebben we uit het zicht geplaatst op het hoge dak. Vier verwarmings-units, drie in de winkel en één in het magazijn, zorgen voor de verwarming. Het mooie van dit systeem is dat het in de zomerperiode ook kan fungeren als airconditioning.”
Ook in de winkel is de vooruitgang zichtbaar. De supermarkt heeft een open plafond voor een ruimtelijk effect. En alle koelingen zijn voorzien van LED-licht en glasdeuren. Marc: “Die koelmeubelen hebben we compleet nieuw geleverd. Het gebruik van LED’s en glasdeuren zorgt voor een forse energiebesparing. In het magazijn hebben we de bestaande koelcel hergebruikt en voorzien van nieuwe techniek, en een nieuwe vriescel geplaatst. Dat alles vergt in de basis een duurdere investering. Maar die extra kosten worden binnen drie jaar terugverdiend. Daarna profiteert de ondernemer blijvend van de oplossingen die wij hebben aangedragen.”
Neem hier een kijkje in de winkel.

Deel dit bericht: