Kijkje in de glazen bol: hoe ziet de toekomst van Koning eruit?

Nog eentje en dan is het wel genoeg’, dat is een veelgebruikte kreet bij Koning Koudetechniek. Niet in de kroeg, maar bij elke nieuwe medewerker die wordt aangenomen. Koning Koudetechniek groeit hard, maar is dat ook in de toekomst nog nodig? Marc en Geert de Koning, broers en eigenaren, beantwoorden die vraag meteen met ‘ja!’. Er komen dus zeker meer mensen bij dan de huidige 70. En hoe nuchter en ‘down to earthde broers De Koning ook zijn, ze kijken óók altijd 3 stappen vooruit. Omdat ze zich verantwoordelijk voelen voor al die medewerkers. Dus voorlopig geen laatste rondje… 

Hoe ze de toekomst zien? Marc zegt meteen: “We willen ons breder oriënteren.” Mooie woorden, maar wat bedoelen de ondernemende broers daar precies mee? Geert: “Van huis uit richten wij ons op retail en dat gaat ook niet veranderen, dat blijven we doen en bouwen we verder uit. Maar we willen ook bouwen aan een wat bredere klantenportefeuille. Het mag wat diverser.” Daarom grijpt Koning de laatste jaren steeds vaker een uitdaging aan om zo ook buiten de retailsector actief te zijn. “Bijvoorbeeld voor de agrarische en industriële sector.” Marc: “Dan bouwen we koelinstallatie voor het bewaren van fruit. Of denk aan een koel-/vrieshuis voor opslag van ‘pharma’ of andere producten.”  

Kansen spreiden

Die uitbreiding richting andere branches heeft verschillende oorzaken, leggen de broers uit. Zo vinden ze het zakelijk gezien belangrijk om hun kansen te spreiden. En ze denken met hun jarenlange ervaring in het bouwen van CO2-koelinstallaties ook echt van toegevoegde waarde te zijn. Geert: “We kunnen onze kennis breder toepassen. Zo bouwen we bijvoorbeeld grotere koelsystemen dan voorheen. Niet alleen fijn voor de klanten, ook ons personeel vindt die variatie in het werk heel prettig.” 

In een paar jaar tijd is het aandeel projecten buiten de supermarktbranche al opgelopen tot zo’n 15 tot 20 procent van de orderportefeuille. “Dat mag de komende jaren wat ons betreft dus nog meer worden”, zeggen de broers. “Al is het soms een hele puzzel. Het zijn vaak grote projecten, die lang duren. Je bent je monteurs wel even kwijt.  

Loslaten 

In de glazen bol zien de directeuren ook een toekomst waarin ze zelf minder ‘in’ de operatie bezig zijn. Iedereen die je binnen het bedrijf spreekt, heeft het over het feit dat de familie zeer betrokken en hardwerkend is. “Dat vinden we ook leuk”, zegt Geert. “Maar we kunnen niet overal bij betrokken zijn. Daarvoor zijn we te groot geworden. En het is ook belangrijk dat wij de grote lijnen in de gaten houden, toekomstgericht bezig zijn, zeker in de wereld van nu. Dat kan niet als je altijd volop actief bent in de operatie en bezig bent met de ‘waan van de dag’.” De laatste jaren lukt het ze steeds beter om een beetje los te laten, Marc: “Wij hebben hele goede mensen om ons heen.”

Mensenwerk

Of er over een aantal jaar robots in Bakel rondrijden die het werk doen? Gaat er met andere technieken en systemen gewerkt worden? Geert: “Kijk, wij kunnen ook niet vooruitkijken, maar we zitten wel bovenop nieuwe innovaties. Daar steken we bewust tijd in. Ik weet zeker dat wij mee zullen gaan met de tijd.” En het blijft volgens de heren mensen- en handenwerk: “We zeggen ook altijd, als we groeien, is het kwalitatieve groei. Je moet het wel met de juiste mensen doen. Het zou mooi zijn als het over een tijdje de operatie gewoon doordraait. Dat er steeds meer mensen zijn die de verantwoordelijkheid pakken.”  

Tot slot: is Koning in de toekomst nog een familiebedrijf? Beide, lachend: “We hebben onze kinderen nog niks gevraagd. En we gaan ze ook zeker nergens toe ‘pushen’, want je moet dit wel écht willen.” Dit is keihard bikkelen en wij doen dit nog met heel veel plezier.” Bovendien speelt het nog niet echt: “We zijn nog geen 70 hè? We gaan voorlopig vol energie vooruit!”

Geert en Marc de Koning - Eigenaren Koning Koudetechniek

Aanvragen koeladvies

Vraag vrijblijvend koeladvies aan en één van onze koeltechnisch experts neemt contact met je op!