Retail - Nederland

Jumbo Zetten

CO2 met WTW

De uitdaging kort samengevat

Nieuwe CO2 koel- en vriesinstallatie met warmteterugwinning

Plaatsing installatie in kelder; opbouw in delen

Complete inrichting met nieuwe koelmeubels, diepvries- kasten en eilanden

Kantine, kantoor en sociale ruimtes voorzien van airco

De klantvraag

Met Koning Koudetechniek waren we de laatste weken te vinden in de Gelderse plaats Zetten, waar de Jumbo-supermarkt aan het Julianaplein toe was aan een fikse verjongingsbeurt. De winkel werd uitgebreid in vierkante meters en omgebouwd naar de nieuwste formule van de Veghelse supermarktketen. Bovendien draaide de bestaande koel- en vriesinstallatie nog op een verouderd koudemiddel.

Van supermarktondernemer Teun van Blijderveen kregen we bij Koning Koudetechniek de vraag om de koeltechniek compleet te vernieuwen en te verduurzamen.

Onze oplossing

Het hart van ons systeem wordt gevormd door een efficiënte koel- en vriesinstallatie, met het natuurlijke koudemiddel CO2. Om verbouwingstijd te besparen bouwden we die installatie al vooraf op in onze Koning Koudewerkplaats in Bakel. In dit geval moesten we daarbij wel een trucje uithalen. Omdat de installatie een plekje zou krijgen in de kelder van het winkelpand, ontwierpen onze ingenieurs een frame dat in delen opgesplitst was. Eenmaal ter plekke kon de installatie door onze montage-specialisten als een slim bouwpakket eenvoudig samen worden gebouwd.

Pittige 3D puzzel voor het voeden van de koel- en vriesmeubels

Die installatie vormt de centrale en energie-efficiënte motor van alle winkelkoelingen, de diepvries- kasten en eilanden, koelmeubels én van de gekoelde opslagcellen in het magazijn. Alle koel- en vriesmeubels op de winkelvloer worden nieuw geplaatst. In het magazijn bouwden we met Koning Koudetechniek een nieuwe koelcel en een nieuwe vriescel op, naast de al bestaande koelcel.

Een uitdaging vormde nog wel de leidingbanen in de winkel, waarmee alle meubels en cellen vanuit de installatie worden gevoed. Omdat het plafond verschillende hoogtes kent mochten onze ontwerpers een pittige 3D puzzel leggen. (Wat natuurlijk prima gelukt is.)

Compleet klimaatsysteem van Koning Koudetechniek voor warme én koude dagen

Daarnaast bedient de koel- en vriesinstallatie de complete winkelverwarming. Bij het koelproces wordt namelijk warmte gegeneerd, die we slim omzetten tot duurzame energiebron. Dat werkt zo goed en efficiënt dat de gasleiding zelfs kon worden afgekoppeld. Met airconditioning voor de kantoorruimtes en de kantine is ons klimaatsysteem gereed voor zowel de koude als de warme dagen.

Op woensdag 30 november opende de compleet vernieuwde Jumbo Van Blijderveen opnieuw de deuren. Net voor de feestdagen dus. Bij Koning Koudetechniek zijn we er van overtuigd dat die in Zetten feestelijk, vers en duurzaam zullen verlopen.

Aanvragen koeladvies

Vraag vrijblijvend koeladvies aan en één van onze koeltechnisch experts neemt contact met je op!