Agro - Duitsland

Küppers Fruitteelt Duitsland

De uitdaging kort samengevat

Eén CO2-systeem voor 6 CA-koelcellen en 2.000 ton aardappelen

CA cellen koelen bij -5.5ºC verdampingstemperatuur

Aardappelen koelen bij -0,5ºC verdampingstemperatuur

24/7 online controle van temperatuur, bedrijfsuren compressoren en ventilatoren

De klantvraag

Küppers Fruitteelt uit Kaarst in Duitsland is een topteler op het gebied van fruit en aardappelen. Om te zorgen dat alle mooie producten ook na de oogst in optimale conditie blijven investeerde het bedrijf in een nieuwe CO2 koelinstallatie; zes ULO cellen voor volledig geconditioneerde opslag van het fruit, en één koelcel voor optimale opslag van aardappelen.

Küppers vroeg ons bij Koning Koudetechniek naar één centrale koelinstallatie met natuurlijke koudemiddel, waarmee de opslag van de verschillende fruitsoorten en aardappelen in iedere cel exact geconditioneerd zou zijn. Zodat alle cellen met één en dezelfde installatie op de meest optimale koeltemperatuur en zuurstofgraad worden gehouden.

Onze oplossing

Bij Koning Koudetechniek hebben we een uitgebreid portfolio opgebouwd van koelsystemen voor grootschalige opslag én verwerking van allerlei soorten groentes en fruit. Zo kunnen we onze mensen inmiddels experts noemen op het gebied van opslagkoelcellen die zijn ingericht voor zogenaamde Ultra Low Oxygen (ULO) opslag. Dankzij die hightech methode, waarbij producten niet alleen op de juiste temperatuur maar ook zuurstofarm worden opgeslagen, is optimale versheid voor een lange periode verzekerd.

ULO bewaring: specifieke producteisen en gedegen installatiekennis

De ULO-methode houdt installatietechnisch wel het één en ander in. De opslagmethode stelt specifieke eisen aan koeltechnische componenten, zoals verdampers en koelmachines. De hele installatie dient volledig zuurstofdicht gemonteerd te worden en wordt bovendien zeer variabel belast.

Mooie oplossing voor zowel fruit als aardappelopslag

Voor Küppers Fruitteelt tekenden onze ingenieurs één centraal koelsysteem uit op het natuurlijke koudemiddel CO2, dat alle zeven koelruimtes perfect geconditioneerd houdt. In de zes ULO koelcellen monteerden we elk één verdamper. In de zevende ruimte, de aardappelloods die is bedoeld voor grootschalige aardappelbewaring (vrije stort), monteerden we vier verdampers.

Het voordeel van het toepassen van zo’n estafette regeling, waarbij elke verdamper één voor één de koelcel voorziet van koude, is dat de koelinstallatie qua vermogen niet onnodig groot hoeft te zijn. Dit heeft de investering verlaagd voor Dhr. Küppers en scheelt dus aanzienlijk in de portemonnee.

Vanzelfsprekend werd door onze vakspecialisten tijdens het hele installatieproces terdege rekening gehouden met de geldende ULO-voorwaarden voor de opslagcellen.

Na de installatie wordt de installatie 24/7 online bewaakt op temperatuur en op de draai- en looptijden van de ventilatoren en compressors. Vanuit Koning Koudetechniek bieden we Küppers Fruitteelt daarmee de garantie dat al het prachtfruit en de heerlijke aardappelen supervers en in optimale conditie blijven, zodat ze na 8 à 9 maanden in perfecte kwaliteit verkocht kunnen worden in de eigen boerderijwinkel en aan handelaren.

Aanvragen koeladvies

Vraag vrijblijvend koeladvies aan en één van onze koeltechnisch experts neemt contact met je op!