Retail - Nederland

Aldi Nederland

De uitdaging kort samengevat

Ombouw van 20 Aldi-filialen met oog op gezonde toekomst

"Minder betalen en toch meer krijgen" volgens Koning Koudetechniek

Hergebruik koelwarmte: potentiële energiebesparing van zeker 30 procent

Centrale koelinstallaties van chemisch naar natuurlijk koudemiddel

De klantvraag

Aldi Nederland neemt verantwoordelijkheid in de energietransitie. De discountketen zet op alle mogelijke manieren in op duurzaamheid en spaarzaam gebruik van grondstoffen. Zo hebben veel filialen zonnepanelen op het dak, wordt gezocht naar de meeste efficiënte manier van winkelbevoorrading en staat recycling hoog op de bedrijfsagenda.

Voor de misschien wel belangrijkste manier van energiebesparing kijkt Aldi naar Koning Koudetechniek. Of, beter gezegd, naar de geïntegreerde koel- en klimaatsystemen die we bij Koning Koudetechniek voor onze klanten ontwikkelen.

Aldi Nederland vroeg ons om liefst twintig filialen uit te rusten met deze techniek, waarbij restwarmte uit het koelproces wordt ingezet voor winkelverwarming. Dat bezorgt de keten een potentiële energiebesparing die kan oplopen tot zeker 30 procent per vestiging.

Onze oplossing

‘Minder betalen en toch meer krijgen.’ Deze slogan, die Aldi Nederland hanteert richting klanten, kan de discounter binnenkort ook op de eigen energierekening betrekken. Met Koning Koudetechniek helpen we Aldi namelijk stevig te besparen op de energiekosten, terwijl het winkelklimaat tegelijkertijd verbetert.

Hoe we dat doen?

Door de winkels te verwarmen vanuit onze koelinstallaties. Dat klinkt allicht vreemd, maar is eigenlijk heel logisch.

Koelmeubels, vrieskasten, vrieskisten en gekoelde voorraadcellen zijn bepalende onderdelen van elke supermarktinrichting. Dankzij deze koelingen worden alle producten op een aantrekkelijke manier gepresenteerd en langdurig vers gehouden. In verreweg de meeste gevallen zorgt een centrale koel- en vriesinstallatie voor aansturing van deze winkelmeubels en voorraadcellen.
En precies daar, in het hart van het koelproces, boeken we bij Koning Koudetechniek onze energiewinst. Bij het koelen komt namelijk warmte vrij die moet worden afgevoerd. Je kunt die simpelweg laten wegvloeien via de buitenlucht. Maar je kunt de koelwarmte ook slim hergebruiken.

Sluiting gaskraan dankzij efficiënt hergebruik van koelwarmte

We ontwikkelden een geïntegreerd koel- en klimaatsysteem met warmteterugwinning. De restwarmte uit het koelproces zetten we zo volledig in om het verwarmingssysteem van de winkel en eventuele kantoorpanden te voeden. Dat werkt zo goed en efficiënt, dat aansluiting op het gasnet in de meeste gevallen overbodig is.
En dat is precies wat we met Koning Koudetechniek voor Aldi Nederland doen.
Van extra voordeel is het natuurlijke koudemiddel CO2 dat we toepassen in onze koel- en vriesinstallaties, in plaats van meer milieubelastende chemische koudemiddelen.

Nul op de gasrekening, 30 procent korting op de energiekosten en de inzet van duurzame grondstoffen. We zouden de slogan bijna willen aanpassen: ‘Minder betalen en meer Koning’.

Aanvragen koeladvies

Vraag vrijblijvend koeladvies aan en één van onze koeltechnisch experts neemt contact met je op!