Retail - Nederland

Spar Dokkum

De uitdaging kort samengevat

Complete winkelverbouwing in nog geen anderhalve week tijd

Van synthetisch koudemiddel naar het natuurlijke en energiezuinige CO2

Revisie bestaande vries- en koelmeubels en ombouw voor CO2-koeling

Warmteterugwinning: gegenereerde koelwarmte voedt luchtgordijn

De klantvraag

Dat we bij Koning Koudetechniek niet alleen secuur en accuraat kunnen werken maar ook enorm snel, bewezen we in Dokkum. Nog geen anderhalve week. Dat was wat we nodig hadden om de Spar van Marjan en Lammert Boonstra helemaal klaar te maken voor een frisse en duurzame toekomst.

De supermarkt van het Friese ondernemerspaar werd in 2014 nieuw opgeleverd. Nu, tien jaar later, was het tijd voor een fikse update. Met het oog op de toekomst wilden de Boonstra’s met hun koelinstallatie overstappen van een synthetisch koudemiddel op het natuurlijke en energiezuinige koudemiddel CO2. Dat betekende dat ook alle koel- en vriesmeubels in de winkel geschikt moeten zijn voor gebruik van CO2.

Tegelijkertijd wilden Marjan en Lammert Boonstra met hun winkelverwarming een stevige stap voorwaarts maken.

Oftewel: We konden die anderhalve week goed vooruit.

Onze oplossing 

Als familiebedrijf hechten we bij Koning Koudetechniek aan duurzaamheid. Slim hergebruik is daar een voorbeeld van. Marjan en Lammert Boonstra gingen mee in het advies dat we hen gaven om de koel- en vriesmeubels in hun Spar, amper tien jaar oud, niet zomaar weg te gooien. 

 

Duurzaam hergebruik bestaande koel- en vriesmeubels 

Binnen het korte tijdsbestek van de winkelombouw demonteerden we alle koel en vriesmeubels, vervoerden ze naar onze werkplaats in Bakel, reviseerden ze, maakten ze geschikt voor CO2 als koudemiddel, transporteerden ze terug richting Friesland en zetten ze netjes op hun plaats in de compleet verbouwde Spar Boonstra. 

Ondertussen voorzagen we de supermarkt in Friesland van een compleet nieuwe koel- en vriesinstallatie, die centraal en nauwgezet alle meubels aanstuurt. Dankzij het gebruik van CO2 konden we die installatie bovendien uitrusten met warmteterugwinning. Dat betekent dat we ook de warmte, die tijdens het koelproces wordt opgewekt, efficiënt kunnen hergebruiken. In Dokkum voeden we daarmee het luchtgordijn in de winkel en de verwarming in het magazijn. Met een duurzame warmtepomp maakten we ons koel- en verwarmingssysteem compleet. 

 

Nieuwe winkel binnen anderhalve week 

Op vrijdag 12 april, nog geen anderhalve week nadat ze de deuren van hun winkel sloten, konden Marjan en Lammert Boonstra hun compleet vernieuwde Spar Boonstra vol trots heropenen. “We willen onze klanten blijven verrassen”, lieten ze op Facebook weten.  

Vanuit Koning Koudetechniek werkten we graag aan de verrassing mee. 

Aanvragen koeladvies

Vraag vrijblijvend koeladvies aan en één van onze koeltechnisch experts neemt contact met je op!