Industrie & Food - Nederland

Familiebedrijf uit Gelderland

De uitdaging kort samengevat

Snelkoeltunnel voor conservering hoogwaardig natuurproduct

Centrale CO2 koelinstallatie van 700 kW

24/7 online monitoring via Koning Koudemeldkamer

De klantvraag

Een leren bankstel van Koning Koudetechniek? Nee, we zijn niet plotseling in de meubelproductie gegaan. Wel hebben we een ruim portfolio opgebouwd in grootschalige koelinstallaties voor agrarische en industriële toepassingen. Met onze opgebouwde kennis zijn we in staat om voor elk individueel project binnen elke bedrijfstak exact het juiste koelsysteem te ontwikkelen.

Zo vroeg één van de grootste leveranciers van hoogwaardige runder- en kalfshuiden in Europa, die onder andere werkt voor de meubel- en schoenenindustrie, ons om een nieuw en duurzaam koel- en vriessysteem te ontwikkelen voor verwerking en conservering van de hoogwaardige kwaliteitshuiden. Cruciaal in dat proces is dat de huiden, na controle en selectie, direct de snelkoelcel ingaan om te worden terug gekoeld naar 3 graden Celsius.

Bijkomend puntje was de vraag of het bestaande freonsysteem tijdens onze vervangingswerkzaamheden door kon blijven draaien, zodat het productieproces zo min mogelijk verstoord zou worden.

Onze oplossing

De huiden die bij het Gelders familiebedrijf verwerkt en bewaard worden zijn een kostbaar natuurproduct, en verdienen alleen daarom al een honderd procent betrouwbaar koelsysteem. Dat was de bestaande Freon-koelinstallatie duidelijk niet; die heeft na 20 jaar trouwe dienst zijn beste tijd gehad. De gevraagde capaciteit werd in de zomerperiode nauwelijks meer gehaald en er waren met enige regelmaat de nodige storingen.

CO2 koelinstallatie van 700 kW

Terwijl die oude installatie nog enkele weken doordraaide, bouwden we met Koning Koudetechniek ter plekke een compleet nieuwe installatie op. Deze CO2 koelinstallatie draait op het natuurlijke koudemiddel CO2 en heeft een capaciteit van liefst 700 kW.

Die capaciteit is nodig ook; niet alleen voor de snelkoeltunnel waarin de kostbare huiden in zo kort mogelijke tijd teruggekoeld worden naar 3 graden Celsius. Ook de tien gekoelde ruimtes waar de huiden verwerkt en bewaard worden vergen een constante en hoge koelcapaciteit.

Op maat gesneden systeem; elke ruimte de juiste koeling

In de snelkoelruimtes bouwden we vanuit Koning Koudetechniek een systeem op met acht wandverdampers. De conserveringskamers kregen glycol-koelers die koude lucht de ruimte inblaast. De koudegeleider glycol was hier een bewuste keuze, vanwege de agressieve omgevingslucht.

Om een zorgeloze en betrouwbare werking van ons systeem te garanderen wordt de complete installatie 24/7 online gemonitord door onze Koning Koudemeldkamer in Bakel. Daarmee zorgen we ervoor dat de constante kwaliteit, waar de leverancier wereldwijd om bekend staat, ook voor minimaal de komende 20 jaar verzekerd is.

Aanvragen koeladvies

Vraag vrijblijvend koeladvies aan en één van onze koeltechnisch experts neemt contact met je op!