Industrie & Food - Nederland

Ardena Oss

De uitdaging kort samengevat

Hoogwaardig nieuwbouwcomplex voor farmaceutische international Ardena

Koel- en vriesopslag van geneesmiddelen, halffabricaten en basiscomponenten

Centraal koel- en vriessysteem op natuurlijk koudemiddel CO2

Bedrijfszeker en volgens ATEX T4 klasse voor explosieveiligheid

De klantvraag

Begin februari rondden we met Koning Koudetechniek een mooi koelproject af binnen de kritische omgeving van de farmaceutische industrie. Ardena, dat onderzoek doet naar nieuwe geneesmiddelen en halffabricaten voor derden produceert, betrok in Oss een nieuwbouwlocatie van 4000 vierkante meter, met hoogwaardige onderzoeksfaciliteiten, laboratoria en cleanrooms. Het topcomplex in Oss kreeg ook een vries- en een bewaarcel met terugkoelfunctie, bedoeld voor de vries- of koelopslag van de kostbare geneesmiddelen, halffabricaten en basiscomponenten.

Marqant Bouw realiseerde het Osse complex voor de internationaal opererende Ardena Group, dat verder nog locaties heeft in Gent, Assen, Zweden, Riga en Pamplona. Bij Koning Koudetechniek kregen we van Marqant de vraag die bewaarcellen in te richten met een bedrijfszeker, precies én duurzaam koelsysteem. Een extra eis was dat de installatie dient te voldoen aan de kritische ATEX T4 klasse voor explosieveiligheid.

Onze oplossing 

Dankzij onze jarenlange ervaring met de ontwikkeling van CO2 koel- en vriesinstallaties durven we gerust te stellen dat onze systemen aan de strengste eisen voldoen. We adviseerden Ardena dan ook om voor een hoogwaardige CO2 koel- en vriesinstallatie te kiezen, die centraal en nauwkeurig de temperaturen in de bewaarcellen bewaakt.  

Bij Koning Koudetechniek zijn we namelijk fan van CO2 als koudemiddel. Koelinstallaties die werken met dit natuurlijke koudemiddel zijn energiezuinig en dus duurzaam. Bovendien is CO2 zelf een natuurlijk product en veilig toe te passen. 

Ons advies werkten we volledig uit in een gedetailleerd 3D plan, zodat aannemer Marqant Bouw niet voor verrassingen zou komen te staan. 

Ardena was, ook met het oog op een duurzame toekomst, al snel overtuigd van het heldere en gedegen advies dat we gaven. Uiteindelijk voerden we alle werkzaamheden in een tijdsbestek van drie maanden uit.  

Bedrijfszekerheid, ook dankzij 24/7 online meldkamer 

Onze CO2 koel- en vriesinstallatie plaatsten we in de centrale technische ruimte van het Ardena-complex, waarbij de koelleidingen via de schacht naar de koelcel en de vriescel lopen. Vanwege de terugkoelfunctie van de koelcel zorgden we voor voldoende extra koelcapaciteit. Als laatst sloten we het hele systeem aan op onze online meldkamer, zodat een veilige werking 24/7 bewaakt wordt en eventuele storingen snel worden verholpen. 

“We hadden de mogelijkheid om ons nieuwe pand compleet naar eigen wens in te richten”, liet een tevreden Kees-Jan Booy, facilitair manager bij Ardena, in de regionale pers optekenen over de nieuwbouwlocatie.  

Bij Koning Koudetechniek dachten we graag mee over de invulling van die wens. 

Aanvragen koeladvies

Vraag vrijblijvend koeladvies aan en één van onze koeltechnisch experts neemt contact met je op!