Industrie & Food - Nederland

Breugelkaas Lommel

De uitdaging kort samengevat

Dedicated koeling voor gloednieuwe Belgische kaasfabriek

CO2 koelinstallatie met duurzame warmteterugwinning

Eén centraal systeem met tien strategisch verdeelde verdampers

De klantvraag

Breugelkaas is een begrip in België. De traditionele kaasmakerij werd ruim 40 jaar gelden gestart door melkveehouder Jef Vandecruys. In Kleine Brogel, vandaar de naam Beugelkaas. Twee jaar gelden verkocht de familie Vandecruys de kaasfabriek aan ondernemers Jef Van Noppen, Vincent Schietekat, Tjeu van Roij en Laurent Degroote. Die kondigden direct grote plannen aan: "De bedoeling is om de komende drie jaar de capaciteit te vervijfvoudigen.”

De eerste aanzet zetten de heren dit jaar, met de bouw van een gloednieuwe productielocatie in Lommel, waar de kazen verwerkt, bewaard en geconditioneerd worden. Bij Koning Koudetechniek kregen we de vraag of we konden zorgen voor een passende koeling van de productie- en opslagruimtes. En daarmee voor een gezonde toekomst van de kaasmakerij.

Onze oplossing

Ons portfolio in de voedselindustrie is behoorlijk uitgebreid, maar een kaasmakerij hadden we bij Koning Koudetechniek nog niet tussen de gerealiseerde projecten staan.
Desondanks slaagden onze koeltechnische ingenieurs met vlag en wimpel.

Eén centraal systeem voor alle verschillende ruimtes

We rustten de nieuwe locatie van Breugelkaas uit met een centrale CO2 dx koel- en vriesinstallatie. Die plaatsten we op de eerste verdieping en bedient via een leidingtracé de tien verdampers die we strategisch over de verschillende ruimtes verdeelden. Daarmee worden de productie- en opslagruimtes op exact de vereiste temperatuurniveaus gehouden. De vier verdampers in de productieruimte voorzagen we van een luchtverdeelslang (airsocks), zodat de koude lucht tochtvrij de ruimtes instroomt waar mensen staan te werken.

Restwarmte hergebruikt voor duurzame verwarming

De centrale koelinstallatie rustten we bovendien uit met warmteterugwinning, waarmee we de restwarmte uit het koelproces hergebruiken voor verwarming van de magazijnruimte.
Tot slot linkten we het hele systeem aan onze online meldkamer in Bakel, waarmee we de vier kaasondernemers vanuit Koning Koudetechniek de zekerheid geven van 24/7 bewaking op afstand.

Mogen we er een belegen term ingooien: Dat is toch kaasje?

Aanvragen koeladvies

Vraag vrijblijvend koeladvies aan en één van onze koeltechnisch experts neemt contact met je op!