Agro - België

Royakkers Planten & Fruit

De uitdaging kort samengevat

Complete koeling voor opslag en verwerking van fruit

Klimaateisen individueel ingeregeld en bewaakt

Bedrijfszekerheid dankzij automatische monitoring op afstand en locatie

De klantvraag

Met Koning Koudetechniek ontwikkelen we ons meer en meer tot dé koelspecialist voor de gekoelde opslag van groenten en fruit. Afgelopen periode waren we in het Belgische Kinrooi te vinden, waar we voor Royakkers Fruit & Planten het bestaande koelsysteem uitbreiden in capaciteit, en tegelijkertijd een technische update gaven.

Deze kweker van aardbeien, frambozen en braambessen beschikt over een grote opslaglocatie, waar het versgeplukte fruit geconserveerd wordt. Die locatie kreeg er onlangs een terugkoelcel bij én een ruimte waar al het fruit verwerkt en verpakt wordt. Royakkers Fruit & Planten vroeg ons om het bestaande koelsysteem zo aan te passen dat het optimaal aansluit op de bestaande en toegevoegde bedrijfsprocessen. En daarbij ook de bedrijfszekerheid verregaand te verhogen.

Oh, extra uitdaginkje: Om de bedrijfsvoering niet te hinderen zou de bestaande installatie liefst door kunnen blijven draaien.

Onze oplossing

De 9 koelcellen bij Royakkers Fruit & Planten draaien op een CO2 koelinstallatie die stamt uit 2018. Met Koning Koudetechniek hebben we deze installatietechnisch helemaal nagelopen én aangepast naar ons eigen serviceniveau. Verder is de gehele besturing omgebouwd en aangepast zodat wij hier de juiste kwalitatieve en hoogwaardige service kunnen leveren.

Op maat gesneden koelsysteem

De nieuwe terugkoelcel, die het fruit in extreem korte tijd op de ideale bewaartemperatuur brengt, rustten we uit met een krachtige snelkoelverdamper. In de naastgelegen inpakruimte plaatsten we twee verdampers met airsocks, zodat de werknemers die al het verschillende fruit in- en ompakken geen last hebben van tocht door de instroom van de koude lucht. Op het systeem sloten we ook nog een koelcel aan waar kwaliteitstesten op de producten worden uitgevoerd.

Bewaarklimaat op celniveau aangestuurd en bewaakt

Die verschillende ruimtes en koelcellen hebben allemaal hun eigen, specifieke temperatuureisen, koeltijden en klimaateisen. We rustten het centrale koelsysteem daarom uit met compleet nieuwe regeltechniek, die op al die facetten bewaakt en indien nodig bijstuurt. Extra zekerheid daarbij is dat het monitoringssysteem zowel door ons op afstand als door Royakkers zelf op locatie live gevolgd kan worden.

Sinds augustus, net voor de nieuwe oogst, geniet Royakkers Fruit & Planten van de kwaliteit en bedrijfszekerheid die we met de compleet vernieuwde koeltechniek bieden. Oh, en dankzij de flexibiliteit van onze monteurs kon het hele koelsysteem tijdens de warme zomermaanden blijven doordraaien; ook daarin bieden we met Koning Koudetechniek bedrijfszekerheid.

Aanvragen koeladvies

Vraag vrijblijvend koeladvies aan en één van onze koeltechnisch experts neemt contact met je op!