Agro - Nederland

Teboza Helden

De uitdaging kort samengevat

Centrale CO2 koelinstallatie voor grootschalige aspergeopslag

Acht koelcellen met exact het juiste bewaarklimaat

Korte doorlooptijd; complete installatie binnen zes weken

Warmteterugwinning helpt bedrijfshal aan duurzame verwarming

De klantvraag

Een energiezuinige koelinstallatie voor de opslag van verse asperges. Dat was de vraag waarmee familiebedrijf Teboza ons eind vorig jaar benaderde. Er zat wel enige haast bij, want al binnen enkele maanden, in maart, zouden de eerste asperges hun smakelijke kopjes boven de grond steken.

Bij Teboza draait het al generaties lang om asperges. Direct na WOII startte Lodewijk Teeuwen met het verbouwen van asperges op de Limburgse zandgronden. Inmiddels staan Will en Trudie Teeuwen en Rik Kursten aan het roer en is het bedrijf uitgegroeid tot autoriteit op het gebied van de ‘asparagus’. Teboza houdt zich bezig met de ontwikkeling van nieuwe aspergerassen, is een hoogwaardige leverancier van aspergeplanten, adviseert collega-telers en is teler en verkoper van asperges.

Om die verse asperges onder de meest optimale omstandigheden te kunnen opslaan construeerde Teboza een nieuwe loods met nieuwe koelcellen. Wij kregen de vraag om die cellen van het best passende koelsysteem te voorzien.

Onze oplossing

Bij Koning Koudetechniek zijn we volledig thuis in bedrijfsspecifieke koelopslag voor de agro-industrie. Als familiebedrijf herkennen we de passie waarmee veel groente- en fruittelers, vaak ook binnen een familiebedrijf, hun vak uitoefenen. Dat geldt zeker ook voor Teboza die de asperges een behandeling geeft die past bij deze koningin onder de groentes.

Één centraal koelsysteem voor acht koelcellen

Om asperges onder de meest optimale omstandigheden te bewaren en vers te houden, construeerden we bij Koning Koudetechniek een op maat gesneden koelsysteem voor de nieuwe bedrijfsloods. Dankzij één efficiënte en bedrijfszekere koelmotor worden alle acht koelcellen centraal aangestuurd en op exact de juiste temperatuur gehouden.

Dat systeem is op zichzelf al duurzaam, ook dankzij het gebruik van het natuurlijke koudemiddel CO2. Het toepassen van warmteterugwinning maakt van de koelinstallatie zelfs een duurzame energiecentrale. De warmte, die tijdens het koelproces wordt gegenereerd, kan Teboza inzetten om de naastgelegen bedrijfshal energieneutraal te verwarmen.

Complete installatie binnen zes weken

Begin maart, amper zes weken na de start van onze werkzaamheden, konden we het hele koel- en klimaatsysteem bij Teboza in bedrijf stellen. Het levert Teboza de zekerheid op dat de asperges vanaf het nieuwe seizoen in perfecte condities bewaard worden.

Bij Koning Koudetechniek leverde het ons een enthousiaste nieuwe klant op. Teboza was lovend over onze koelmonteurs, onze werkwijze en onze planning. Kijk; daar worden wij dan weer enthousiast van.

Uitgelicht Klantverhaal

Teboza Helden

“Een partij als Koning maakt écht het verschil”

Het begon allemaal met een aanstaande verbouwing en een tip van een tevreden buurman, boomkweker Fleuren. Dat leidde Teboza, één van de grotere asperge- en aspergeplantentelers in Nederland, naar Koning Koudetechniek. ‘Precies,’ zegt directeur Rik Kursten, ‘zo is het balletje gaan rollen.’ Hoe het verder rolde en de samenwerking verliep? Dat vertellen directeur Rik Kursten, operations manager Konrad Cyba en manager maintenance Peter van Ham van Teboza.

Lees het klantverhaal

Aanvragen koeladvies

Vraag vrijblijvend koeladvies aan en één van onze koeltechnisch experts neemt contact met je op!