Agro - Duitsland

Sonntag Duitsland

De uitdaging kort samengevat

Complete koeltechniek voor koel- en ULO-cellencomplex

Koelinstallatie op natuurlijk koudemiddel CO2 (R744); in Duitsland nog onbemind

Specialistische regeltechniek bewaakt veeleisend ULO-bewaarklimaat

De klantvraag

“Sind wir wieder!” De Koning Koude-pinguïns zijn steeds vaker ook in Duitsland te zien. Wij kijken graag over de grens. Zo ook voor het project van fruitteler Matthias Sonntag. Hiervoor trokken we naar het Duitse plaatsje Fritzdorf, midden in het bekende Fruitteeltgebied Meckenheim. In 2021 bouwden wij een CO2-DX koelinstallatie, geschikt voor de gekoelde opslag van ruim 1.000 ton hardfruit. Het betrof een compleet nieuw project waar onze monteurs alles tijdig en tot in de puntjes konden afwerken en inregelen.

Matthias Sonntag vroeg ons bij Koning Koudetechniek of we ook de oude locatie een flinke update konden geven.

Onze oplossing

“Selbstverständlich”, was ons korte maar heldere antwoord. Op de oude locatie is nu eveneens voor een nieuwe CO2-DX installatie gekozen. Deze vervangt de stokoude freon installatie. De freon en olie moest conform voorschrift uit het systeem worden verwijderd. De volledige koel- en elektrotechniek diende vervolgens door onze monteurs gedemonteerd te worden. De oude doorvoeringen van de verdamperophanging, kabel- en leidingdoorvoeringen werden duurzaam en luchtdicht afgewerkt.

In tegenstelling tot de nieuwbouw zijn de aanwezige koel- en ULO-cellen in verschillende stadia gebouwd. Dit betekent dat er niet overal evenveel ruimte is. Sterker nog, in de soms te krappe ruimte boven de koelcellen moest soms gewoekerd worden om voldoende plek te vinden. Een echte uitdaging voor onze monteurs om daar hun werk te verrichten.

Specialistische regeltechniek bewaakt ULO-bewaarklimaat

De oplevering van de nieuwe koeltechniek is gepland in twee fasen. Na voltooiing van de koel- en elektrotechniek in alle koel- en ULO-cellen verschilt deze installatie in niets van de in 2021 gebouwde installatie. De (in)koelcapaciteit met 200 kW, de monitoring van de koelcentrale, de koelsturing op celniveau en de elektronische watermeting zijn op onze automatische besturing zichtbaar. Alle benodigde koelparameters kunnen zowel door Matthias Sonntag alsook op afstand door onze specialisten worden bediend. Vitale alarmfuncties komen automatisch bij onze service-afdeling binnen. Waar nodig wordt direct ingegrepen of een servicebezoek ingepland.

Belofte maakt geen schuld

De medewerkers van Koning Koudetechniek hebben hun belofte meer dan waargemaakt blijkens de werking, productkwaliteit en het lage energieverbruik van de eerste koelinstallatie in de voorbije bewaarseizoenen. Voor Matthias Sonntag is het werken met de nieuwe CO2 installatie een grote opluchting. Een freonlek in de oude installatie zou op dit moment al gauw enkele duizenden euro’s hebben gekost. Zodra de laatste cellen zijn aangesloten is dit financiële risico verleden tijd. Obstbau Sonntag, klaar voor de toekomst!

Aanvragen koeladvies

Vraag vrijblijvend koeladvies aan en één van onze koeltechnisch experts neemt contact met je op!