Retail - Nederland

Vomar Hoofddorp

De uitdaging kort samengevat

Energiezuinige koel- en klimaattechniek voor nieuwbouw-supermarkt, gebouwd volgens BENG-normen (Bijna Energie Neutrale Gebouw).

Centrale koel- en vriesinstallatie op het natuurlijke koudemiddel CO2.

Volledig koeltechnische inrichting met nieuwe vrieskasten, vrieseiland, wandkoelingen en vitrinekoelingen.

Duurzame pandverwarming via hergebruik van de gegenereerde warmte tijdens het koelproces.

De klantvraag

Een gloednieuw en nagenoeg energieneutraal pand vraagt om een koel- en verwarmingsinstallatie dat in alle aspecten aansluit bij de duurzaamheidsgedachte. In Hoofddorp ging het gedateerde winkelcentrum PAX tegen de vlakte om plaats te maken voor een volledig nieuw en modern winkelcomplex, gebouwd volgens de BENG-normen (Bijna Energie Neutrale Gebouw).

Ook de bestaande Vomar-supermarkt ging mee in het proces van sloop naar nieuwbouw. Op 29 mei opende in het gloednieuwe PAX-complex een gloednieuwe Vomar; comfortabel, ruim van opzet en vooral ook duurzaam.

We kregen bij Koning Koudetechniek de vraag om die mooie nieuwe Vomar van een passend koel- en klimaatsysteem te voorzien. Uitstraling, bedrijfszekerheid en duurzaamheid waren belangrijke criteria.

Onze oplossing

Het hart van bijna al onze koelinstallaties is een centrale koelmotor die werkt op het natuurlijke koudemiddel CO2. Dat biedt verschillende voordelen. CO2 is een efficiënt koudemiddel, wat de installaties zelf ook efficiënt maakt, en dus energievriendelijk. Bovendien maakt CO2 het vrij eenvoudig mogelijk om de warmte terug te winnen die vrijkomt bij het koelen. Die warmte, eigenlijk een onbedoeld bijproduct, kan zo worden ingezet voor bijvoorbeeld ‘gratis’ winkelverwarming.

Ook de nieuwe Vomar in Hoofddorp voorzagen we van een centrale CO2 koel- en vriesinstallatie met warmteterugwinning. Daarnaast gaven we de winkelvloer glans met nieuwe vrieskasten, vrieseiland, wandkoelingen en vitrinekoelingen uit onze stijlvolle Koning Koudelijn.

Al deze meubels worden centraal en nauwkeurig gekoeld vanuit die bedrijfszekere en efficiënte koelinstallatie. Tegelijkertijd voedt die installatie de winkelverwarming. Via de teruggewonnen koelwarmte wordt de supermarkt duurzaam en energiezuinig op een comfortabele temperatuur gehouden.

Wat zullen we daar eens over zeggen? Dat we de gloednieuwe Vomar volledig hebben ingericht volgens onze BENKenV-normen? Onze normen voor Bijna Energie Neutraal Koelen en Verwarmen?

Aanvragen koeladvies

Vraag vrijblijvend koeladvies aan en één van onze koeltechnisch experts neemt contact met je op!