Agro - Nederland

Boomkwekerij Fleuren

De uitdaging kort samengevat

Koelhal met >30.000m³ volume voor langdurige opslag van fruitbomen, verdeeld in verschillende cellen

Verdampers samengebracht in de respectieve compartimenten voor een optimale vermogensverdeling

Centrale CO2-koelinstallatie met een vermogen van 650 kW

Vloerverwarming door warmteterugwinning van het koelsysteem

De klantvraag

Boomkwekerij Fleuren, in het Noord-Limburgse plaatsje Koningslust, is één van de grootste en meest innovatieve vruchtbomen-leveranciers van Europa. De kwekerij werd opgericht in 1922 en is net als Koning Koudetechniek een familiebedrijf. Naast locatie Koningslust zijn er vestigingen in Arcen en Servië.

Op locatie Koningslust werd de gekoelde opslag voor jonge vruchtbomen in twee fases uitgebreid tot in totaal 30.000 m2.

Hoewel het specifieke koel- en bewaarproces van fruitbomen nieuw was voor ons bij Koning Koudetechniek, vroeg de familie Fleuren ons om de benodigde, grootschalige koeltechniek te leveren voor zowel de bestaande als de nieuwe opslaghal. De hoge kwaliteitsstandaard en systeembetrouwbaarheid bij Koning Koudetechniek, gekoppeld aan onze snelle service en gedegen prijsstelling, was de reden dat we prominent in beeld kwamen.

Onze oplossing

Als basis van ons innovatie koelsysteem bouwden we voor Boomkwekerij Fleuren één centrale machinekamer op met een koelcapaciteit van 650 kW. Dat is veel energiezuiniger dan separate installaties per hal. Die installatie draait op het natuurlijke koudemiddel CO2 en voerden we uit met warmtewisseling, wat nog meer voordeel oplevert; De opgewekte restwarmte wordt duurzaam hergebruikt voor de vloerverwarming in de werkplaats. Dit zorgt voor warmteterugwinning.

Verdamperregeling voor optimaal bewaarklimaat

Verdeeld over de bestaande hal en de nieuwbouwhal sloten we maar liefst 24 verdampers aan op de installatie. Vanwege de specifieke eisen aan het bewaarproces van fruitbomen werden die verdampers niet voorzien van de standaard-regeltechniek. Ze kregen een op het proces toegespitste verdamperregeling en hogedruk-verneveling, om zo te zorgen voor een optimaal klimaat en perfecte luchtvochtigheid in de gekoelde opslagruimtes.

24/7 online monitoring voor veilig en bedrijfszeker koelproces

Verder werd het systeem aangesloten op het uni-server systeem bij Koning Koudetechniek, onze 24/7 meldkamer voor storingen en ongeregeldheden. Speciaal voor Fleuren bewaakt dit ook op anti-vorst en producttemperaturen van de fruitbomen.

Nadat we eind 2021 al de bestaande hal aansloten op ons systeem, werd de nieuwe opslagloods eind 2022 bijgesloten. Daarmee gaven we Boomkwekerij Fleuren een koelsysteem dat het bedrijf helemaal klaar maakt voor een bloeiende, gezonde en duurzame toekomst. Wat ons betreft een mooi voorbeeld van hoe twee innovatieve familiebedrijven elkaar kunnen raken.

Uitgelicht Klantverhaal

Boomkwekerij Fleuren

“Dan weet je: dit bedrijf staat helemaal achter hun product”

Magiel Vandewall is projectcoördinator bij Boomkwekerij Fleuren: “We waren op zoek naar een koelinstallateur voor onze bomenkoelcel. Gelukkig schrok Koning niet van die vraag."

Lees het klantverhaal

Aanvragen koeladvies

Vraag vrijblijvend koeladvies aan en één van onze koeltechnisch experts neemt contact met je op!