Industrie & Food - Nederland

Limax Horst

De uitdaging kort samengevat

Centrale koeling voor opslag- en verwerkingscomplex van fruit en champignons

Vervangen van twee stuks traditionele freon koelsystemen door één krachtige CO2 dx installatie

Geen onderbreking van lopende bedrijfsprocessen

Inclusief 23 ruimteverdampers en verdampers met airsocks

De klantvraag

Of we met Koning Koudetechniek de huidige verouderde koelinstallatie konden vervangen voor een nieuwe koelinstallatie op een natuurlijk koudemiddel, voor de opslag- en verwerkingshallen van Nederlands grootste champignonhandelsbedrijf. Het liefst in zo’n kort mogelijke tijd. En, oh ja, als het even kan zonder dat de bedrijfsactiviteiten stil vallen.

Limax in het Noord-Limburgse Horst aan de Maas is het grootste champignonhandelsbedrijf van Nederland. Het bedrijf teelt ook zelf champignons. Limax onderscheidt zich in de markt door innovatieve toepassingen.

Sinds 2005 beschikt Limax over een groot, gekoeld opslag- en distributiecentrum aan de A73. Na 18 intensieve gebruiksjaren was het bestaande koelsysteem aan vernieuwing toe. Bij Koning Koudetechniek kregen we de vraag om die nieuwe koeltechniek vorm te geven, waarbij duurzaamheid en bedrijfszekerheid de belangrijkste criteria waren.

Onze oplossing

Als we bij Koning Koudetechniek een complexe vraag krijgen, zijn onze engineers direct alert. Zo ook voor het Noord-Limburgse Limax. De opslag- en verwerkingsruimtes van deze voedselproducent en -verwerker werden voorheen gekoeld door twee onafhankelijk opererende koelinstallaties, op het verouderde koudemiddel Freon. Eén installatie met een freon pompsysteem en één freon dx installatie.

Eén krachtige installatie vervangt tweevoudig traditioneel koelsysteem

De eerste uitdaging was om deze twee installaties te vervangen door één centrale koeling op het natuurlijke koudemiddel CO2. Gezien de ruime ervaring met natuurlijke koudemiddelen en CO2 installaties zijn onze koeltechnici er met vlag en wimpel in geslaagd; dankzij toepassing van de nieuwste technieken hebben ze een CO2 dx installatie ontworpen met een koelcapaciteit van 400kW. Die hetzelfde resultaat geeft als een pompsysteem, qua efficiëntie en resultaat op productniveau. Echter scheelt het wel aanzienlijk in de portemonnee.

Geen onderbreking lopende bedrijfsprocessen

Afgelopen april startten de monteurs van Koning Koudetechniek met het demonteren van een deel van de bestaande Freon-installatie. Vervolgens werd in amper twee maanden tijd de complete koelomgeving omgebouwd voor onze nieuwe, centrale CO2 koelinstallatie. Dat betekende dat we ook 23 verdampers, al het leidingwerk en de koelers in de opslaghallen en verwerkingsruimtes opnieuw aanbrachten. De koelers in de verwerkingsruimtes werden bovendien overhangen met de al aanwezige airsocks: luchtzakken voor het tochtvrij inblazen van de gekoelde lucht.

Zoals Limax ons vroeg, lukte het onze jongens alle installatie- en ombouwwerkzaamheden uit te voeren, terwijl de champignon- en fruitverwerker nog volop in bedrijf was.

Begin juni, nauwelijks twee maanden na de start van onze werkzaamheden, konden we met Koning Koudetechniek onze gloednieuwe installatie in werking stellen. Daarmee gaven we Limax de comfortabele zekerheid dat al het fruit en de champignons er nog voor de zomerwarmte duurzaam gekoeld bij liggen.

Uitgelicht Klantverhaal

Limax Horst

“Ze praten ons niet naar de mond, daar hou ik van”

‘We hebben meerdere installateurs benaderd, maar bij Koning Koudetechniek had ik meteen het beste gevoel.’ Dat zegt Manny Ackermann, leidinggevende technische dienst bij Limax in Horst, één van de grootste champignonhandelsbedrijven in Nederland. ‘Onze oude koelinstallatie was nodig aan vervanging toe en dus gingen wij op zoek naar een koelinstallateur. Een hele klus voor mijn collega Albert Fleurkens en mij.’ Ze kozen voor Koning Koudetechniek.

Lees het klantverhaal

Aanvragen koeladvies

Vraag vrijblijvend koeladvies aan en één van onze koeltechnisch experts neemt contact met je op!