Industrie & Food - Nederland

First Class Bakery deel 1

De uitdaging kort samengevat

Koeling van professionele verwerkings- en opslagruimtes

Eén centrale installatie, drie verschillende temperatuurniveaus

Duurzame warmwaterbuffer uit restwarmte

24/7 online systeembeheer

De klantvraag

Denk je aan Brabant, dan denk je al snel aan worstenbroodjes. Sinds 2016 staat deze oer-Brabantse lekkernij zelfs op de nationale lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Als meervoudig winnaar van de titel ‘t Lekkerste Brabantse Worstenbroodje is First Class Bakery in Bergeijk een toonaangevende producent van het hartige, gevulde broodje. Het familiebedrijf had haar bakkersactiviteiten tot voor kort verspreid over diverse locaties in Bergeijk en Eersel. Om alle activiteiten te concentreren op één plek werd de hoofdvestiging in Bergeijk uitgebreid met een vrieshuis. Ook werd de industriële bakkerij in het pand compleet vernieuwd.

Bij Koning Koudetechniek zijn we bepaald niet vies van hartig stukje Brabants erfgoed. Toen we van de familie Kuijken de vraag kregen om de koeltechniek voor de nieuwe vriescellen, verwerkingsruimtes en bakkerij te leveren liep het water ons dan ook direct in de mond.

Onze oplossing

Het worstenbroodje is in de basis natuurlijk een eenvoudig product. Voor vakkundige bereiding van de broodjes en andere snacks heeft First Class Bakery in Bergeijk echter een complex koelsysteem nodig. Net als voor een optimale opslag van al het lekkers.

Voor de verwerkingsruimtes in de nieuwe bakkerij gelden temperaturen tussen 2 en 15 graden Celcius. Zijn de worstenbroodjes en snacks eenmaal geproduceerd, dan gaan ze de vriestunnel in waar ze versneld worden ingevroren. De bevroren producten belanden vervolgens in de opslagcellen, waar temperaturen heersen van -10 tot -25 graden Celcius.

Eén centrale installatie, toch drie verschillende temperatuurniveaus

Vanuit Koning Koudetechniek gaven we het achterliggende, meervoudige koelsysteem technisch vorm met als basis een CO2 koelinstallatie. Die installatie werkt met drie verschillende temperatuurniveaus, namelijk -8, -32 en -40 graden bij respectievelijke vermogens van 85, 65 en 125 kW.

Ondanks al die verschillende vermogens kunnen we alle ruimtes vanuit één centrale koelmotor gericht en nauwkeurig op exact de juiste temperatuur houden. Sterker nog, doordat we intelligente sturing toepasten werkt het systeem op koelvraag, wat aanzienlijke energiebesparingen oplevert.

Duurzame warmwaterbuffer uit restwarmte

Daar draagt ook de warmtewisseling aan bij, die we op de centrale koelinstallatie toepasten. De warmte, die tijdens het koelproces als bijproduct ontstaat, wordt zo gebruikt voor het opwarmen van een warmwaterbuffer. Dat duurzaam opgewekte warme water kan vervolgens worden ingezet bij verschillende reinigingsprocessen binnen het bedrijf.

Tot slot werd de installatie aangesloten op onze online meldkamer in Bakel, waardoor een optimale werking 24/7 gemonitord en bewaakt wordt. Daarmee leveren we vanuit Koning Koudetechniek onze eigen bijdrage aan één van Brabants grootse lekkernijen, het worstenbroodje. Smakelijk!

Uitgelicht Klantverhaal

First Class Bakery

“We zijn in positieve zin uit ons jasje gegroeid”

Alle locaties van familiebedrijf First Class Bakery samenbrengen onder 1 dak. Dat was de wens van de familie Kuijken. En dus klopten ze aan bij Koning.

Lees het klantverhaal

Aanvragen koeladvies

Vraag vrijblijvend koeladvies aan en één van onze koeltechnisch experts neemt contact met je op!