Industrie & Food - Nederland

Modern vrieshuis Dordrecht

De uitdaging kort samengevat

Vrieshuis van ruim 100 x 100 x 20 meter hoog, volledig geautomatiseerd

Pand wordt onder Breeam ‘excellent’ certificering gebouwd

Koude- en warmtelevering t.b.v. kantoorpanden en sociale ruimtes

Intelligente regeling en besturing op basis van zonnepanelen en stroomtarieven

De klantvraag

Voor de uitbreiding van een modern vrieshuis in Dordrecht, zocht Elsrijk Og BV een koelspecialist die niet bang is voor een project van formaat. Het te bouwen energiezuinige vrieshuis onder Breeam excellent certificering kent namelijk een afmeting van 100 x 100 x 20 meter hoog voor de HighBay. Tel daarbij op enkele verdiepingen voor ontvangst-inslag en -uitslag van goederen en een voorruimte met gekoelde docks.

Onze oplossing

Wij gaan de volledige koelvriesinstallatie verzorgen (850 kW vries- en 240 kW koelcapaciteit) inclusief de aanleg van de vloerverwarming, gevoed op basis van restwarmte en de warmte- en koudelevering van de kantoorpanden en sociale ruimtes. De verdampers worden uitgevoerd met heet gasontdooiing (4 pijps-systeem). Tevens verzorgen wij de luchtdrogers en luchtgordijnen in de voorruimte bij de docks. 


100% CO2 als koudemiddel

Het bijzondere aan dit project is de grootte van het project en de techniek die we daar gaan toepassen. Normaal gesproken worden dit soort grote projecten namelijk gebouwd met Ammoniak (NH3) als primair koudemiddel en CO2 (R744) als secundair koudemiddel. Nu gaan wij het uitvoeren met 100% CO2 als koudemiddel. Ammoniak komt dus volledig te vervallen. De CO2-technologie heeft zich de laatste jaren zo doorontwikkeld dat dit mogelijk is. Waar je vroeger maar één keuze had, namelijk Ammoniak dan wel of niet in combinatie met CO2, heb je nu ook de keuze voor 100% CO2.

Voordelen van CO2 versus Ammoniak

Voordeel van CO2? Ammoniak is net als CO2 een natuurlijk koudemiddel, maar Ammoniak is giftig. Dat giftige brengt extra eisen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan de bouwkundige eisen voor machinekamers of milieueisen. Deze eisen en risico’s zijn er niet bij CO2. Kijk je naar energieverbruik dan is CO2 inmiddels vrijwel gelijkwaardig aan Ammoniak. Ook voor dit project hebben we dit uitgebreid doorgerekend en laten doorrekenen. Daarnaast is het een 100% betrouwbare techniek, met relatief lage onderhoudskosten.

3D-Revit

Onze salesmannen en ontwerpbreinen zijn samen druk in de voorfase geweest. Nu zijn onze engineers aan de slag: tot in detail tekenen zij alles uit. Het mooie is dat we dat helemaal in 3d-model doen: we tekenen onze techniek in compleet uit in 3D. Je wandelt virtueel door het pand en ziet waar alle leidingen zitten, de koelers hangen, waar de spanten zitten. Als je dit soort projecten aangaat, moet je deze kennis, tekenwerk en technologie in huis hebben. De oplevering van het vrieshuis staat gepland voor 2025.

Aanvragen koeladvies

Vraag vrijblijvend koeladvies aan en één van onze koeltechnisch experts neemt contact met je op!